مسئولیت در شرکت سهامی خاص ارتباط مستقیمی به میزان سرمایه هر کدام از شرکا دارد. سهام این شرکت ها قابل افت و رشد می باشد و این مساله می تواند اعتبار سهام را مشخص و مسئولیت هر کدام از شرکا را بر اساس آن تعیین کند. به زبان ساده تر می توان گفت که هر شخص در قبال سرمایه نقدی یا غیرنقدی که وارد شرکت می کند مسئول است، نه کمتر و نه بیشتر ! در این مطلب راجع به مسئولیت و تعهدات سهامداران شرکت سهامی خاص صحبت خواهیم کرد.
مسئولیت شرکا در شرکت سهامی خاص
مسئولیت در شرکت سهامی خاص به چه صورت است؟ شرکت های سهامی کاملا سرمایه محور هستند و اعتبار خود را از سرمایه ها دریافت می کنند. هر کدام از شرکا می توانند با وارد کردن مقداری سرمایه و یا خرید اوراق سهام، شریک شرکت محسوب شوند. اما به همان میزان هم در قبال تعهدات و بدهی های شرکت مسئول خواهند بود. همچنین باید به این موضوع اشاره کرد که هیچکدام از شرکا نمی توانند بیشتر از سهام و سرمایه ای که وارد شرکت کرده اند، برای آن هزینه کنند. در واقع اجازه ندارند دارایی های شخصی خود را وارد کسب وکار کنند. در ازای آن اگر شرکت دچار انحلال و ورشکستگی شود، طلبکاران نمی توانند مطالبه خود را از دارایی های اعضا شرکت سهامی خاص شرکا دریافت کنند.
شرکت های سهامی چیست؟
اگر بخواهیم شرکت های سهامی را معرفی کنیم به قانون تجارت مصوب سال 1347 مراجعه کنیم. در این قانون آمده که شرکت سهامی شرکتی است که سرمایه آن به صورت سهام تقسیم شده و مسئولیت هر کدام از صاحبین سهام به میزان مبلغ اسمی سهامشان است. در واقع شرکت های سهامی نوعی شرکت تجاری محسوب می شود که سرمایه محور هستند. همان طور که پیداست، مسئولیت در شرکت سهامی خاص بر اساس میزان سرمایه و مبلغ اسمی آن است. لازم به ذکر است که در شرکت های سهامی خاص نقل و انتقال سهام به آسانی انجام می شود و نیازی به تنظیم قرارداد، جلب رضایت حداکثر شرکا و… نیست.
میزان مسئولیت شرکا در شرکت سهامی خاص به چه صورت است؟
مطابق ماده 118 قانون تجارت، هیئت مدیره شرکت سهامی خاص اختیار تام دارند و می توانند همه تصمیمات خود را عملی کنند. تنها در زمانی که هیئت مدیره قصد انجام کار نادرست را داشته باشند که به ضرر شرکت خواهد بود، سهامداران می توانند مدارک و مستندات معتبر را ارائه و قصور هیئت مدیره را ثابت کنند. همچنین می توانند خواستار جبران ضرر و خسارت شوند و از هیئت مدیره شکایت کنند.
اگر شما قصد ثبت شرکت سهامی خاص را دارید بهتر است که کاملا با قوانین آن آشنایی داشته باشید و مسئولیت شرکت سهامی خاص را در رابطه با هیئت مدیره، شرکا و … بدانید. این امر به شما کمک می کند تا عملکرد بهتری در مدیریت شرکت داشته باشید. اگر مطالب قبلی وب سایت ما را مطالعه کرده باشید به خوبی می دانید که ساختار شرکت سهامی خاص متفاوت تر و سختگیرانه تر از شرکت مسئولیت محدود می باشد و این امر مستلزم کسب آگاهی و اطلاعات بیشتر است.
قوانین مرتبط با مسئولیت های شرکا در شرکت های سهامی خاص
- مسئولیت در شرکت سهامی خاص به میزان سرمایه هر کدام از شرکاست. هر کدام از آن ها سهامی را به مبلغ اسمی خریداری کرده اند که افت یا رشد آن می تواند بر اعتبار و مسئولیت آن ها تاثیرگذار باشد.
- صاحبین سهام شرکت سهامی خاص نباید کمتر از 3 نفر باشد. در صورتی که سرمایه شرکت از مبلغ مقرر کمتر باشد، شرکا موظف هستند در طول حداکثر یکسال، اقدام به جبران سرمایه از بین رفته کنند و یا شرکت را به تضامنی یا نوع دیگر تغییر دهند.
- هیئت مدیره شرکت، مسئول انجام تمام مسائل حقوقی مربوط به شرکت در چارچوب قانون تجارت می باشد.
مفاد ماده ۱۱۸ و نکات مرتبط با اختیارات در شرکت های سهامی خاص
- هیئت مدیره در شرکت سهامی خاص اختیار کامل دارد تا بتواند تصمیمات خود را به طور کاملا مستقل عملی کند.
- در این ماده حقوق اشخاص ثالث طرف معامله نسبت به سهام تعیین شده است.
- با توجه به ماده 118 اختیار مدیران در زمینه سهام شرکا کاسته می شود. این امر طبق اساسنامه و تصمیم مجمع عمومی خواهد بود و اشخاص ثالث قادر به محدود کردن اختیارات مدیران نیستند.
- اگر یکی از مدیران اقدام به عقد قراردادی کند که با منافع شرکت در تضاد باشد و منجر به خسارت به سهامداران و شرکت شود، صاحبان سهام می توانند بعد از ثابت کردن قصور مدیران، خواستار جبران خسارت شوند.
مسئول پرداخت بدهی در شرکت سهامی خاص
بر اساس قانون مالیات های مستقیم، مسئولیت پرداخت بدهی در شرکت سهامی خاص بر عهده آخرین مدیران می باشد. هیچ کدام از بدهی ها به مدیران قبلی و سایر سهامداران مرتبط نخواهد بود. بر همین اساس از آنجایی که سهام هر فرد در شرکت، به میزان آورده او بستگی دارد، سایر شرکا و افراد مسئولیتی در قبال بدهی های شرکت نخواهند داشت.
نکته مهمی که باید مدنظر قرار دهید این است که با استناد به ماده 1 لایحه قانون تجارت، هر کدام از اشخاص حقوقی و سهامداران، به منظور پرداخت بدهی صرفا تا مبلغ اسمی سهام خود مسئول هستند و هیچ مسئولیتی بیشتر از آن نخواهند داشت. علاوه بر بدهی های شرکت باید به بدهی های مالیاتی نیز اشاره کنیم که پرداخت آن بر عهده شرکت است و باید از محل دارایی ها و وجوه شرکت تامین شود.
برای ثبت شرکت سهامی خاص با ما تماس بگیرید...
کارشناسان ما منتظر پاسخگویی به شما هستند.
شرح وظایف هیئت مدیره در شرکت سهامی خاص
- دارابودن سهام وثیقه: اعضای هیئت مدیره برای عضویت در این هیئت باید تعداد مشخصی سهام داشته باشند. میزان سهام توسط اساسنامه شرکت تعیین می شود. در واقع می توان گفت که این سهام وثیقه ای است و در صورتی که موضوع مسئولیت اعضای هیئت مدیره مطرح شد، به کمک سهام مذکور امکان جبران خسارت وجود دارد.
- تنظیم صورت دارایی و بدهی شرکت: از دیگر وظایف هیئت مدیره در شرکت سهامی خاص تنظیم صورت دارایی و بدهی های شرکت می باشد. در واقع مسئولیت در شرکت سهامی خاص راجع به هیئت مدیره، اهمیت بسیار زیادی دارد و این هیئت نقش مهمی در اغلب کارهای شرکت ایفا می کند. صورت دارایی و بدهی های شرکت باید هر 6 ماه یکبار تنظیم شود و به بازرش شرکت ارائه شود. لازم به ذکر است که انتخاب بازرس در شرکت سهامی خاص از سوی موسسین انجام می شود.
- برگزاری مجمع عمومی سالیانه: برگزاری مجمع عمومی سالیانه از سوی رئیس هیئت مدیره انجام خواهد شد. این هیئت وظیفه دارد هر سال بعد از انقضای سال مالی شرکت، اقدام به برگزاری مجمع عمومی کرده تا عملیات سال مالی و میزان سود و زیان شرکت را تصویب کند.
- جمعآوری اندوخته قانونی شرکت: طبق ماده 140 لایحه اصلاحی قانونی تجارت، هیئت مدیره موظف است هر سال به میزان یک بیستم از سود خالص شرکت به صورت اندوخته قانونی ذخیره کند. اگر این اندوخته به یک دهم سرمایه شرکت رسید، موضوع کردن آن اختیاری خواهد شد.
اختیارات هیئت مدیره در شرکت سهامی خاص
- تصمیم گیری راجع به سیاست های کلان و مسائل استراتژیک شرکت
- نظارت بر عملکرد اعضای هیئت مدیره و مدیرعامل
- مشخص کردن مدیران اجرایی
میزان مسئولیت هیئت مدیره و سهامداران در شرکت سهامی خاص
هیئت مدیره
- دعوت به مجامع عمومی
- ارائه گزارش های سالانه
- نظارت بر صدور سهام
- تشکیل کمیته های مختلف
- تصمیمگیری در مورد سرمایهگذاری ها
- رعایت مقررات بازار سرمایه
سهامداران
- مسئولیت محدود به سرمایه گذاری
- تعهدات ناشی از خرید سهام
- مسئولیت در قبال تصمیمات شرکت
- مسئولیت در قبال نقض مقررات
- مسئولیت در قبال تخلفات مالی
- مسئولیت در قبال رعایت اصول حاکمیتی شرکت
همان طور که در این مطلب ذکر شد، مسئولیت در شرکت سهامی خاص مربوط به هیئت مدیره، سهامداران و شرکا می باشد و هر کدام از آن ها نقش مهمی در مدیریت صحیح و اخذ تصمیمات مهم شرکت دارند. ساختار شرکت سهامی خاص متفاوت از شرکت های تضامنی، مسئولیت محدود و … می باشد و لازم است که قبل از ثبت آن، با قوانین و مقررات مربوطه آشنا شوید. کارشناسان ما آماده پاسخگویی به سوالات شما هستند و می توانند از صفر تا صد در کنار شما باشند تا بتوانید فرآیند ثبت شرکت، دریافت کارت بازرگانی، ثبت علائم تجاری، برندینگ و … را انجام دهید.