برای آغاز هر فعالیت اقتصادی در کشور نیاز به دریافت مجوز است. مجوزهای کسب و کار در ایران از سوی ارگان های مربوطه اخذ می شود و هر کدام از صاحبین کسب و کار موظف اند با مراجعه به سایت درگاه ملی مجوزهای ایران درخواست خود را ارائه دهند. در صورتی که تمایل به اخذ جواز کسب دارید باید با روند ثبت نام و ورود به درگاه ملی مجوزها آشنا باشید. به همین دلیل مطلب پیش رو را برای شما عزیزان آماده کردیم تا گام مهمی در راستای ارتقای آگاهی تان برداشته باشیم.
مجوزهای کسب و کار: چرا دریافت آن ضروری است؟
برای شروع فعالیت اقتصادی در دنیای واقعی یا مجازی نیاز به اخذ مجوزهای کسب و کار دارید. در غیر این صورت فعالیت تان غیرقانونی شناخته خواهد شد و امکان ادامه کار را نخواهید داشت. مجوز کسب و کار به عنوان یک مدرک قانونی و رسمی شناخته می شود که دریافت آن به دلایل زیر ضروری و مهم است:
رعایت قوانین و مقررات
هر کدام از کشورها از جمله ایران قوانین و مقررات خاصی برای انجام فعالیت های تجاری دارند. این قوانین در راستای حفظ حقوق مصرف کنندگان، حفظ رقابت سالم، امنیت اطلاعات و … می باشد. هنگامی که یک کسب وکار مجوزهای مربوطه را دریافت می کند به این معناست که به قوانین پایبند بوده و می تواند فعالیت خود را به طور قانونی و رسمی انجام دهد.
افزایش اعتبار
نمی توان انکار کرد کسب و کارهایی که دارای مجوز هستند از اعتبار بیشتری نسبت به کسب وکارهای فاقد مجوز برخوردار می باشند. زیرا داشتن جواز باعث می شود که شما تحت نظارت سازمان های مربوطه قرار بگیرید و این امر اعتبار شما را نزد مشتریان افزایش دهد و به آن ها این اطمینان را می دهد که اطلاعاتشان نزد شما محفوظ باقی می ماند.
رقابتی بودن
در دنیای امروز کسب و کارهای متعددی وجود دارند که هر کدام آن ها در رقابت با دیگری هستند و تلاش می کنند که بهترین باشند. یکی از جنبه هایی که می تواند بهترین بودن را ثابت کند، داشتن مجوز است. زیرا اعتماد بیشتری در مشتریان ایجاد می کند و به آن ها این اطمینان را می دهد که بهترین خدمات و محصولات را به آن ها ارائه خواهد کرد.
انواع مجوزهای کسب و کار و کاربردهای آن ها
مجوز راه اندازی شرکت
به منظور راه اندازی یک شرکت در کشور ایران به دریافت چند مجوز نیاز است. این مجوزها بر اساس نوع فعالیت و ساختار شرکت متفاوت خواهند بود که می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- ثبت شرکت
- کد قتصادی
- مجوزهای خاص صنعت
مجوز واحدهای صنفی و تجاری
منظور از واحدهای صنفی و تجاری آن دسته از کسب و کارهایی است که محصولات و خدمات خود را به طور مستقیم به مصرف کننده ارائه می دهند. این واحدها شامل بوتیک ها، کافه ها، فروشگاه و سایر اماکن تجاری هستند و نیاز به دریافت مجوزهای کسب و کار از اتحادیه های مربوطه را دارند. این موارد به شرح زیر می باشند:
- جواز کسب
- کارت بهداشت
- مجوزهای خاص صنفی برای مشاغل تخصصی
- مجوزهای اداری و تجاری برای تایید کاربری مکان فعالیت
مجوزهای کسب و کار اینترنتی
این روزها کسب و کارهای اینترنتی بازار بسیار داغی دارند و این امر به دلیل سهولت در راه اندازی، عدم نیاز به سرمایه زیاد، عدم محدودیت زمانی و مکانی و … می باشد. در سال های گذشته دریافت مجوزهای کسب و کار در این حوزه الزامی نبود. اما این روزها که تمایل مردم به استفاده از بازارهای اینترنتی بیشتر شده، صاحبین کسب و کار باید مجوزهای زیر را دریافت کنند:
- اینماد یا نماد اعتماد الکترونیکی
- دریافت مجوز از طریق مرکز توسعه تجارت الکترونیکی
- نماد ساماندهی از طریق سازمان فرهنگ و ارشاد اسلامی
- دریافت مجوز از سوی مرکز فناوری اطلاعات و رسانه های دیجیتال
- مجوز نظام صنفی رایانه ای
- مجوز درگاه پرداخت آنلاین
مجوز برای مشاغل خانگی
داشتن مجوزهای کسب و کار برای مشاغل خانگی از دیگر موارد لازم و ضروری محسوب می شود که به شما کمک می کند تا به طور قانونی فعالیت کنید. بدین منظور باید مجوزهای زیر را دریافت کنید:
- نشان سیب سلامت
- مجوز مشاغل خانگی از سوی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی
- کارت بهداشت
مجوز کسب و کارهای خدماتی
کسب و کارهای خدماتی به آن دسته از مشاغلی اتلاق می شود که محوز اصلی آن ها بر ارائه خدمات به مشتری است و معمولا محصول فیزیکی در آن ارائه نمی شود. به طور مثال مشاغلی همچون خدمات پزشکی، مشاوره، آموزش، تعمیر و .. در این دسته بندی قرار می گیرند که نیازمند دریافت مجوزهای زیر هستند:
- جواز کسب
- پروانه اشتغال به کار حرفه ای
- گواهینامه های بهداشتی
- مجوزهای تخصصی
برای اخذ جواز کسب با ما تماس بگیرید
کارشناسان ما منتظر پاسخگویی به شما هستند.
مجوز کسب و کار خیابانی (سیار)
برخی از کسب و کارها خیابانی هستند که به آن ها سیار گفته می شود. متقاضیان باید برای فعالیت در این حوزه، چند مجوز اساسی را دریافت کنند که شامل موارد زیر می باشند:
- مجوز بهداشت و سیب سلامت برای فروش غذا در خیابان
- پروانه کسب برای فعالیت تجاری در فضای عمومی
- مجوز نظارت بر اماکن عمومی
- ثبت نام پروانه کسب الکترونیکی
مجوز راه اندازی کارخانه یا کارگاه
فرقی نمی کند که می خواهید یک واحد تولیدی راه اندازی کنید یا به فکر تاسیس کارگاه و کارخانه هستید. بلکه بدین منظور باید مجوزهای خاصی از مراجع مربوطه دریافت کنید که به شرح زیر می باشند:
- جواز تاسیس
- پروانه بهره برداری
- گواهینامه های ISO و مدیریت کیفیت
- استانداردهای ملی و بین المللی
مجوزهای کسب و کار دانش بنیان
کسب وکارهای دانش بنیان به آن دسته از مشاغلی اتلاق می شود که فعالیت خود را بر مبنای نوآوری، تحقیق و توسعه متمرکز کرده اند. معمولا این شرکت ها دانش خود را تجاری سازی می کنند و باید مجوزهای زیر را دریافت کنند:
- ثبت شرکت دانش بنیان
- گواهی تشخیص تمایل به نوآوری
- گواهی شرکت نوآور
- گواهی محصول یا خدمات دانش بنیان
- گواهی فناور
مراحل دریافت مجوز کسب و کار: از درخواست تا تاسیس
برای دریافت مجوزهای کسب و کار باید مراحل زیر را طی کنید:
- ابتدا به وب سایت اینترنتی https://mojavez.ir/ مراجعه کرده و گزینه ثبت نام را کلیک کنید.
- اطلاعات خواسته شده مانند شماره ملی، نام، نوع متقاضی و … را وارد کنید و دکمه ثبت نام را بزنید. بعد از صحت سنجی، ثبت نام شما انجام می شود و نام کاربری و رمزعبور برای شما پیامک خواهد شد.
- اکنون وارد صفحه نخست سامانه شوید و نام کاربری و رمزعبور را وارد کنید و گزینه ورود را کلیک کنید.
- گزینه ثبت و پیگیری مجوز را انتخاب کنید.
- اکنون گزینه ثبت درخواست مجوز را انتخاب کنید.
- اطلاعاتی از جمله موقعیت جغرافیایی، دستگاه اجرایی، سازمان تابعه ( اتحادیه کشوری یا شهرستانی) و نوع مجوز (پروانه کسب) را انتخاب کنید.
- در انتهای صفحه گزینه ثبت موقت یا نهایی را انتخاب کنید تا کد رهگیری به شما نمایش داده شود. لازم به ذکر است که با انتخاب ثبت نهایی، درخواست شما به طور مستقیم برای سازمان مربوطه ارسال می شود.
ادامه ثبت نام در سایت اصناف ایران
- پس از طی کردن مراحل فوق باید تکمیل ثبت نام را در سایت اصناف ایران انجام دهید. بدین منظور وارد سامانه https://iranianasnaf.ir/fa/ شوید و گزینه تکمیل درخواست سامانه پیشخوان مجوزها را کلیک کنید.
- کد رهگیری دریافت شده از درگاه ملی مجوزها را همراه با کدملی و کد امنیتی وارد کنید و گزینه تایید را کلیک کنید.
- به صفحه اصلی سامانه برگردید و گزینه درخواست صدور جواز کسب را انتخاب کنید.
- در صفحه جدید اطلاعات موردنیاز از جمله مدارک، پروانه، نوع شخص متقاضی و … را تعیین کنید.
- رسته شغلی خود را وارد کنید.
- در این مرحله آیین نامه عمومی پروانه کسب را مطالعه و دکمه تایید را کلیک کنید.
- اطلاعات فردی و صنفی را وارد کنید و دکمه تایید و ادامه را بزنید.
- اگر شغل شما به گونه ای است که نیاز به ثبت نام مباشر می باشد، در این بخش باید اطلاعات فرد مباشر را وارد کرده و تایید را بزنید.
- در این بخش پیش نمایشی از اطلاعات شما نشان داده می شود که باید آن را تایید کنید.
- اکنون باید مدارک خود را بارگذاری کنید.
بعد از اتمام مراحل فوق یک کد رهگیری دریافت می کنید که می توانید از بخش پیگیری ثبت نام، کد رهگیری و کد ملی را وارد کرده و آخرین وضعیت درخواست خود را استعلام کنید.
مزایای دریافت مجوز کسب و کار برای کارآفرینان و شرکت ها
- قانونی بودن فعالیت: با دریافت مجوزهای کسب و کار فعالیت شما قانونی شمرده می شود و این امر از بروز مشکلات حقوقی و قضایی در آینده جلوگیری خواهد کرد.
- سهولت در دریافت تسهیلات مالی: داشتن مجوز این امکان را برای شما فراهم می کند که با سهولت بیشتری از بانک ها و موسسات مالی وام های تجاری دریافت کنید.
- ایجاد اعتماد در مشتریان: قطعا مشتریان با مشاهده مجوز شما، اعتماد بیشتری خواهند کرد و با خیال راحت از خدمات و محصولات شما استفاده می کنند.
- افزایش اعتبار: هنگامی که یک کسب و کار، مجوزهای لازم را دریافت می کند، به این معناست که فعالیت آن قانونی و بر اساس استانداردهای موجود می باشد و قطعا این موضوع تاثیر زیادی بر افزایش اعتبار او خواهد گذاشت.
- شرکت در مناقصه ها و مزایده ها: با داشتن مجوزهای کسب و کار، امکان شرکت در مزایده ها و مناقصه های دولتی و خصوصی را خواهید داشت.
- حمایت های دولتی: مشاغلی که دارای مجوز هستند از حمایت های دولتی مانند معافیت های مالیاتی، دوره های آموزشی و … بهره مند می شوند.
- امکان ثبت برند و علائم تجاری: اگر قصد دارید برای کسب و کار خود برند یا لوگو ثبت کنید تنها راه آن دریافت مجوز است. با ثبت برند، محصولات و خدمات خود را به شیوه ای متمایز نسبت به رقبا ارائه خواهید کرد.
کدام کسب و کارها نیاز به مجوز دارند؟
- فعالیت های پیمانکاری
- فعالیت های خدماتی
- فعالیت های تولیدی
- فعالیت های بازرگانی
- فعالیت های مرتبط با بهداشت و درمان
- فعالیت های فرهنگی و هنری
- فعالیت های آموزشی
- فعالیت های گردشگری و هتلداری
- فعالیت های حمل و نقل
- فعالیت های مالی و اعتباری
چگونه نوع مجوز مناسب برای کسب و کار خود را انتخاب کنیم؟
همان طور که تا اینجای مطلب متوجه شدید مجوزهای کسب و کار بسیار متنوع هستند و هر کدام از آن ها برای فعالیت های خاصی صادر می شوند. برای آنکه بدانید کدام مجوز برای کسب و کار شما مناسب است ابتدا باید آن را آنالیز کنید. شناخت صحیح فعالیت گام مهمی در یافتن مجوزهای لازم می باشد. برای کسب آگاهی بیشتر در این خصوص می توانید از کارشناسان هلدینگ درخشان نیز کمک بگیرید.
آیا می توان مجوز کسب و کار را برای چندین فعالیت دریافت کرد؟
برای پاسخ به این سوال باید به سراغ تبصره 3 ماده 12 قانون نظام صنفی برویم. در این تبصره آمده که صدور بیش از یک مجوز برای هر فرد صنفی امکان پذیر است. این فرد می توانند بر روی یک یک محل و کدپستی نیز چند مجوز دریافت کند. این موارد زمانی محقق می شوند که شرایط لازم و کافی وجود داشته باشد. به طور مثال معرفی شخصی به نام مباشر از سوی فرد صنفی الزامی است.
مراحل قانونی و اداری برای دریافت مجوز کسب و کار در ایران
- انتخاب شغل و صنف
- بررسی قوانین و مقررات مربوطه
- کسب آموزش های لازم
- تامین سرمایه
- انتخاب محل مناسب
- جمع آوری مدارک
- ثبت نام در درگاه ملی مجوزها
- تکمیل ثبت نام در سامانه ایرانیان اصناف
- تکمیل فرم درخواست جواز کسب
- بارگذاری مدارک
- پرداخت هزینهها
- بررسی مدارک توسط کارشناسان
- بازدید از محل کسب
- صدور جواز کسب
قطعا انتخاب نوع شغل مناسب و دریافت مجوزهای کسب و کار می تواند آینده شما را تضمین کند. این روزها بسیاری از افراد تمایل به راه اندازی کسب و کار دارند اما به دلیل عدم آگاهی به قوانین و مقررات مربوطه، با مشکلات و چالش های زیادی دست و پنجه نرم می کنند. این مشکلات تا جایی ادامه پیدا می کنند که باعث می شود فرد ناامید شده و مراحل را نیمه کاره رها کند. برای جلوگیری از بروز چنین چالش هایی توصیه می کنیم با کارشناسان شرکت ما مشورت کنید. کسب آگاهی در این زمینه می تواند به موفقیت شما کمک زیادی کند.