عضویت در اتاق بازرگانی مزایای زیادی برای اشخاص حقیقی و حقوقی دارد که می توان به یکی از مهم ترین آن ها یعنی دریافت کارت بازرگانی اشاره کرد. بر اساس ماده 2 قانون، اتاق بازرگانی یک موسسه غیرانتفاعی می باشد که از استقلال مالی و شخصیت حقوقی برخوردار است. هدف از تاسیس آن هماهنگی میان تجار و صاحبان صنایع و معادن می باشد. معمولا هزینه عضویت در اتاق بازرگانی به طور سالانه از سوی اعضا دریافت می شود.
کارت عضویت اتاق بازرگانی
لازمه دریافت کارت بازرگانی، عضویت در اتاق بازرگانی می باشد. این نهاد تجاری که صاحبان صنایع و معادن در آن عضو هستند به منظور ایجاد هماهنگی و همکاری بین تجار و بازرگانان تاسیس شده و زمینه فعالیت آن صرفا تجاری و غیرنفتی می باشد. هر کدام از اشخاص حقیقی و حقوقی که تمایل به دریافت کارت بازرگانی دارند باید ابتدا به عضویت این اتاق درآیند و هزینه عضویت را نیز به طور سالانه پرداخت کنند. قطعا مزایای عضویت در اتاق بازرگانی بی شمار است که در ادامه مطلب به آن خواهیم پرداخت.
اخذ کارت عضویت اتاق بازرگانی
برای عضویت در اتاق بازرگانی و دریافت کارت باید ابتدا به وب سایت http://tccim.ir مراجعه کرد و در سامانه عضو شد. به منظور عضویت افراد حقیقی باید کدملی و عضویت افراد حقوقی شناسه ملی ارائه شود. سپس مدارک و اطلاعات موردنیاز را به طور کاملا صحیح در سامانه وارد کنید و هزینه حق عضویت را نیز به طور آنلاین بپردازید. لازم به ذکر است که شرایط عضویت در اتاق بازرگانی برای اشخاص حقیقی و حقوقی متفاوت می باشد و ابتدا باید اطلاعات و اگاهی خود را در این زمینه افزایش دهید و سپس اقدامات لازم برای دریافت کارت را انجام دهید. همچنین می توانید از هلدینگ درخشان که در این زمینه فعالیت می کند کمک بگیرید تا مراحل و زمان موردنیاز برای طی کردن پروسه، کوتاه تر شود.
شرایط دریافت کارت عضویت اتاق بازرگانی
اشخاص حقیقی
- حداقل سن 23 سال تمام باشد.
- داشتن کارت پایان خدمت یا معافیت برای آقایان ضروری است.
- ارائه پروانه کسب، مجوز تاسیس و بهره برداری ضروری می باشد.
- باید اجاره نامه محل کسب یا سند مالکیت آن ارائه شود.
- مدرک دانشگاهی در زمینه های بازرگانی، معدنی، صنعتی و خدمات وابسته ارائه شود.
- نداشتن سوء پیشینه ضروری است.
- شما به عنوان یک شخص حقیقی باید تعهدنامه موضوع ماده 2 آیین نامه را امضا کنید.
- باید دو نفر از دارندگان کارت عضویت اتاق بازرگانی یا کارت بازرگانی که 3 سال سابقه دارند صلاحیت اخلاقی، مالی و تجربی شما را تایید کند. همچنین دو نفر از اعضای هیئت نمایندگان اتاق بازرگانی نیز می توانند صلاحیت های مذکور را راجع به شما تایید کنند.
- ارائه گواهی ثبت در دفتر تجاری از حوزه مربوطه از دیگر شرایط می باشد.
- دو قطعه عکس تمام رخ، کپی شناسنامه و پرداخت حق عضویت اتاق بازرگانی الزامی است.
اشخاص حقوقی
- از شرایط عضویت اتاق بازرگانی برای اشخاص حقوقی این است که کارت بنا به درخواست متقاضی به نام رئیس هیئت مدیره یا مدیرعامل صادر می شود.
- گیرنده کارت عضویت در اتاق بازرگانی باید تعهدنامه موضوع ماده 2 آئین نامه را به نمایندگی از شخص حقوقی امضا کند.
- ارائه گواهی ثبت در دفتر تجاری از حوزه مربوطه از دیگر شرایط می باشد.
- دو قطعه عکس تمام رخ، کپی شناسنامه و پرداخت حق عضویت الزامی است.
- ارائه مجوز تاسیس و آخرین تغییرات شرکت که در روزنامه رسمی ثبت شده است.
هزینه کارت عضویت اتاق بازرگانی
هزینه عضویت اتاق بازرگانی به موارد متعددی بستگی دارد که یکی از مهم ترین آن ها میزان سرمایه اشخاص حقیقی و حقوقی است. لازم به ذکر می باشد که هزینه عضویت به طور سالانه دریافت می شود و به شرح زیر است:
- سرمایه زیر 30 میلیون تومان: سالانه 250 هزار تومان
- سرمایه 30 تا 200 میلیون تومان: سالانه 400 هزار تومان
- سرمایه 200 میلیون تومان به بالا: سالانه 500 هزار تومان
مبالغی که به آن ها اشاره کردیم هرسال تغییر می کنند و هزینه های اعلام شده بر اساس آخرین نرخ می باشند. پیشنهاد می کنیم برای کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص با هلدینگ درخشان ارتباط برقرار کنید. علاوه بر آن باید به مواردی همچون هزینه تمدید، باطل کردن تمبر برای تمدید و … نیز اشاره کرد.
مزایای کارت عضویت اتاق بازرگانی
- امکان صدور گواهی مبدا فراهم می شود.
- صدور کارنه تیر برای شرکت هایی که در زمینه ترانزیت کالا فعالیت می کنند.
- صدور ویزای تجاری با سهولت بیشتری انجام می شود.
- اسناد تجاری راحت تر تایید می شوند.
- بستری مناسب برای شرکت در نمایشگاه های داخلی و خارجی ایجاد خواهد شد.
- لیستی از بازرگانان و تاجرین در بازارهای هدف ارائه می شود.
- از فعالان اقتصادی در موارد مربوط به تامین اجتماعی و مالیات حمایت می شود.
- از طریق مرکز داوری اتاق بازرگانی امکان حل و فصل دعاوی حقوقی داخلی و خارجی فراهم می شود.
همین الان مشاوره بگیر...
کارشناسان ما منتظر پاسخگویی به شما هستند.
قوانین اخذ کارت عضویت اتاق بازرگانی
- یکی از قوانینی که در خصوص دریافت کارت عضویت در اتاق بازرگانی وجود دارد این است که اشخاص حقوقی که دارای شعبه در شهرستان هستند می توانند برای مدیر شعبه درخواست عضویت در اتاق بازرگانی همان شهر را بدهند. به شرط آنکه مدیر شعبه از شرایط مربوط به اشخاص حقوقی برخوردار باشد.
- افراد حقیقی و حقوقی که دارای مجوز قانونی برای فعالیت اقتصادی در کشور ایران هستند و از شرایط لازم برای عضویت در اتاق بازرگانی برخوردار هستند می توانند به جای شناسنامه، تصویر گذرنامه را ضمیمه مدارک خود کنند.
- ثبت اطلاعات در دفتر تجاری یک عمل اداری است که اداره ثبت هیچ مسئولیتی راجع به صحت و سقم اطلاعات ابرازی تاجر ندارد. همچنین اداره ثبت نمی تواند این اطلاعات را تایید یا رد کند.
شرایط تمدید کارت عضویت اتاق بازرگانی
شرایطی که برای تمدید کارت عضویت در اتاق بازرگانی وجود دارد همان شرایطی است که برای اخذ آن ذکر شد. هر کدام از اشخاص حقیقی و حقوقی می توانند بعد از منقضی شدن اعتبار کارت و یا چند ماه قبل از آن، برای تمدید اقدام کنند. اگر شخص اقدام به تمدید نکند اجازه فعالیت نخواهد داشت و تمام مسئولیت ها و امتیازاتی که به واسطه کارت بدست آورده بود از بین خواهند رفت. به همین دلیل بهتر است 2 الی 3 ماه قبل اقدام به تمدید کنید تا دچار مشکلات احتمالی نشوید.
تعلیق و لغو حق عضویت اتاق بازرگانی به چه صورت است؟
تا اینجای مطلب به خوبی دانستیم که کارت عضویت اتاق بازرگانی چیست و چه شرایطی برای اخذ آن وجود دارد؟ در این بخش نوبت به آن می رسد که به موضوع تعلیق و لغو این کارت نیز اشاره کنیم. در شرایط زیر عضویت در اتاق بازرگانی لغو یا تعلیق می شود:
- سلب یکی از شرایط عضویت
- تصمیمات مراجع قضائی نسبت به تعلیق یا لغو عضویت
- نقض مفاد تعهدنامه موضوع ماده 2 آئین نامه
- ارتکاب به تخلفات مغایر با اخلاق تجاری و شئونات
مدت اعتبار عضویت اتاق بازرگانی
مدت اعتبار عضویت اتاق بازرگانی 1 سال است که امکان تمدید آن نیز وجود دارد. کارت های اتاق بازرگانی که برای شعبات اشخاص حقوقی صادر می شوند به عنوان تضاعف کارت شناخته می شوند. منظور از تضاعف، اضافه کردن کارت می باشد.
نکته مهمی که باید مدنظر قرار دهید این است که هیچ کدام از اشخاص حقیقی یا حقوقی نمی توانند بیشتر از یک کارت عضویت اتاق بازرگانی داشته باشند. مگر آنکه شخص حقیقی علاوه بر دریافت کارت، به عنوان نماینده یک شخص حقوقی نیز محسوب شود و به عضویت اتاق درآید.
الزامات بعد از اخذ عضویت اتاق بازرگانی تهران
اشخاص حقیقی و حقوقی که با هدف انجام مبادلات بین المللی و مراودات اقتصادی اقدام به عضویت در اتاق بازرگانی کرده اند، صرفا با دریافت کارت مربوطه نمی توانند اقدام به مراودات اقتصادی با سایر کشورها کنند. بلکه این کارت تنها با هدف حضور در اتاق صادر می شود و ارزشی برای فعالیت های بین المللی ندارد. به همین دلیل باید اقدام به دریافت کارت بازرگانی کنید. در واقع مهم ترین تفاوت کارت بازرگانی و کارت عضویت در اهدافی است که برای صدور آن در نظر گرفته شده است و از الزامات بعد از اخذ کارت عضویت اتاق بازرگانی این است که درخواست صدور کارت بازرگانی را نیز ارائه دهید.
کمیسیون اتاق بازرگانی ایران
برخی از اشخاص حقیقی و حقوقی که کارت عضویت در اتاق بازرگانی را دریافت کرده اند ممکن است به مرور زمان تعهدات را زیر پا بگذارند و دچار تخلف شوند. شکایت هایی که علیه اعضای اتاق بازرگانی می شود در کمیسیون ویژه مورد رسیدگی قرار خواهد گرفت. توجه داشته باشید که منظور تخلف شامل دسیسه در معاملات، رقابت های مکارانه، پیمان شکنی، پایمالی اخلاق تجاری و … می باشد.
این شکایت ها ابتدا در یک هیئت 33 نفره داوری که از داوران منتخب طرفین اختلاف و همچنین داور منصوب هیئت رئیسه تشکیل می شود مورد حل و فصل قرار خواهد گرفت. در صورتی که اختلاف در این هیئت حل نشد به کمیسیون ارجاع داده می شود. کمیسیون از 22 نفر اعضای هیئت رئیسه اتاق ایران، یکی از اعضای هیئت رئیسه اتاق شهرستان، سرپرست امور حقوقی اتاق ایران و دبیر کل اتاق تشکیل می شود.
اگر بعد از رسیدگی کمیسیون، متهم تبرئه نشد تصمیمات کمیسیون می تواند شامل محرومیت از تمام یا بعضی خدمات اتاق، توبیخ کتبی، اخطار کتبی، لغو یا تعلیق عضویت باشد. اگر متهم دارای کارت بازرگانی باشد کارت او باطل می شود. در صورتی که فرد متهم و متخلف در صدد جبران خسارت برآید، می تواند به لغو تصمیمات کمیسیون کمک کند.
نحوه رسیدگی به اختلافات و شکایات توسط کمیسیون اتاق بازرگانی
شکایات رسیده از شهرستان مربوطه به دبیر کل اتاق ایران می رسد و او اقدام به بررسی شکایت می کند. قطعا در وهله اول درصدد حل اختلاف به طور مسالمت امیز است. اما اگر تلاش او در یک مدت معقول بی نتیجه ماند، تشکیل پرونده انجام می شود و موضوع به منظور رسیدگی و اتخاذ تصمیمات لازم به اطلاع کمیسیون می رسد.
سرپرست امور حقوقی اتاق بازرگانی صورتجلسه های مربوط به مذاکرات و تصمیمات کمیسیون را تحریر کرده و به امضای حاضران در جلسه می رساند و تصمیم خود را بر اساس مفاد صورتجلسه اخذ می کند و آن را به منظور ابلاغ و اقدام به امضای دبیر کل می رساند. تصمیمات با اکثریت آراء اعضای کمیسیون اخذ می شود و این آرا قابل تفویض به سایر اعضا نیست. این تصمیمات لازم الاجرا و قطعی هستند.
تعهد نامه کارت عضویت اتاق بازرگانی
- دارای شایستگی اخلاقی، مالی و اجتماعی لازم برای استفاده سالم از کارت عضویت در اتاق بازرگانی و بهره مندی از خدمات آن هستم.
- در انجام فعالیت های خدماتی، تولیدی و بازرگانی همواره خداوند را ناظر بر اعمال خود می دانم و امانت داری، اخلاق حسنه، عرف و شئونات تجاری را در معاملات خود رعایت می کنم و به مقررات پایبند خواهم بود.
- نهایت کوشش و تلاش خود را در راستای حل و فصل دوستانه تمام اختلافاتی که بر اثر عملیات یا معاملات تجاری به وجود می آیند خواهم کرد.
- از هر کار یا ترک کارهایی که به امنیت اقتصادی داخلی یا خارجی کشور ایران صدمه وارد می کند پرهیز می کنم.
- تلاش خود را به منظور تقویت جایگاه اتاق بازرگانی و مشارکت در پیشرد و بهبود آن خواهم کرد.
- در صورت تخلف از مفاد تعهدنامه، اتاق بازرگانی حق تصمیم گیری راجع به تعلیق یا لغو عضویت در اتاق بازرگانی را خواهد داشت و پیامدهای آن را می پذیرم.
وظایف و اختیارات اتاق بازرگانی
بر اساس ماده 5 وظایف و اختیارات اتاق بازرگانی ایران به شرح زیر می باشند:
- ایجاد همکاری و هماهنگی بین تجار و صاحبین صنعت، معدن و کشاورزی در اجرای مقررات جاری مملکتی
- ارائه نظر مشورتی راجع به مسائل اقتصادی، بازرگانی، صنعتی و معدنی کشور به قوای سه گانه
- همکاری با دستگاه های اجرایی و سایر مراجع ذیربط برای اجرای مقررات مربوط به اتاق
- تشکیل نمایشگاه های تخصصی داخلی و داخلی در زمینه بازرگانی با اخذ مجوز از وزارت بازرگانی
- شرکت در کنفرانس های مربوط به فعالیت های صنعتی، بازرگانی، معدنی و کشاورزی
- تشویق سرمایه گذاری داخلی در امور تولیدی از جمله تولید کالاهای صادراتی
از دیگر وظایف و اختیارات اتاق بازرگانی ایران می توان به ایجاد و مدیریت مرکز آمار و اطلاعات اقتصادی نیز اشاره کرد که به منظور انجام وظایف و فعالیت های این اتاق می باشد. علاوه بر آن می توان به صدور کارت عضویت، دایر کردن دوره های کاربردی در رشته های مربوطه و تشکیل اتحادیه های صادراتی، وارداتی و سندیکاهای تولیدی نیز اشاره کرد.